Høvringen og Rondane

Høvringen var opprinnelig en av Norges største setergrender med over 30 setrer i drift på det meste. De første turistene tok inn på setrene i 1880 årene og dette ble begynnelsen på den turistnæringen som i dag preger området.

Høvringen og Rondane har satt sine spor i norsk kulturhistorie. På sin ferd gjennom Gudbrandsdalen var P. Chr. Asbjørnsen gjest på Høvringen i 1842. Oppholdet ga bakgrunnen for historien om Peer Gynt som møtte både bøygen og trollpakk i Rondane. Asbjørnsens eventyr «Reensdyrjagd ved Rondane» dannet 20 år senere grunnlaget for Henrik Ibsens drama «Peer Gynt».

Kristin Lavransdatter i Sigrid Undsets kjente romanverk får i «Kransen» være med sin far til fjells. Høvringen blir her skildret med en stemning av eventyr og overtro. Åsmund Olavson Vinje har gitt Rondane en sentral plass i «Ferdaminne». Senere tonesatte Edvard Grieg hans dikt «Ved Rondane». Erik Werenskjold, Hans Gude og ikke minst Harald Sohlberg, fant motiv til kjente maleri i Rondane. «Vinternatt i Rondane» har blitt valgt til Norges nasjonalmaleri.

 

Høvringens seterstul

Da seterbruket var på sitt mest aktive i tiden omkring 1900, var Høvringen en av Norges største setergrender med minst 35 setrer. Flokker med storfe, sau, geiter og hester var på sommerbeite i fjellet og det var liv på setervollen. Seterbruket i tradisjonell form er opphørt i fjellheimen vår, men ennå er det flokker av bufe her sommerstid. Fremdeles ligger de gamle dyretråkkene som snirklende bånd innover i fjellet. Disse dyreveiene eller råkene, som de heter på dialekt, er blitt det morderne menneskets stier.

På midten av 1800-tallet hadde den moderne turisme sin spede begynnelse på Høvringen. Engelskmenn dro til fjells med kjentmann og gevær. Levende spor har vi fortsatt etter dem i flere jaktbuer som den dag i dag tjener som husly for jeger på høstjakten.

Noen av setereierne på Høvringen forstod tidlig byfolkets behov for naturopplevelser og rekreasjon i fjellet. Den første spire til næringsliv ble lagt og turismen utviklet seg gradvis gjennom årene fra improvisert og beskjeden bivirksomhet til en betydelig og selvstendig næring.

Vi på Høvringen tror på nøkternhet og ro i en atmosfære der den gamle setertradisjon ikke er helt borte. Høvringen er stedet der kvaliteter som nærhet til naturen og elementene sammen med harmoni med medmennesker og sinnets ro settes i høysetet og nettopp derfor er turistbedriftene her fremdeles gode og trivelige steder å være.

 

Rondane nasjonalpark

Rondane Nasjonalpark ble opprettet i 1962 som Norges første nasjonalpark. Parken er i alt på 572 km², med Rondemassivet som midtpunkt – i manges øyne det fineste og flotteste fjellpartiet i Norge. Rondane Nasjonalpark er Norges nest mest besøkte fjellområde etter Hardangervidda.

Rondane Nasjonalpark er et utpreget høyfjellsområde. Store deler av parken ligger over 1445 meter. Ti topper rager mer enn 2000 meter til værs. Rondeslottet (2178) og Storronden (2138) er de høyeste.

I hele Rondane finnes det utallige spor etter de siste istidene. Trange botner, juv og store terrassepartier er alt minner om istiden. I Rondane er det observert i alt 124 forskjellige fuglearter og 28 sorter pattedyr. 20 av disse er bofaste. Her finnes 240 arter høye planter og over 300 sorter mose og lav. Villreinstammen i Rondane er siste rest av den opprinnelige europeiske villreinstammen. Reinen har vært i Rondane i tusenvis av år.

Det finnes mange spor etter gammel fangstkultur i Rondane. Flere steder kan du se gamle fangstgraver for villrein og spor etter eldgamle gravrøyser og bosetning. De eldste reinsgravene er tidfestet til år null, de nyeste er brukt helt til på 1800-tallet. Ved Rondvassbu og Smuksjøseter er det fangstanlegg like ved stiene. Reinens trekkvaner og beiteområder er de samme i dag som de alltid har vært.

Fredning av Rondane gir deg som tilreisende en garanti for hvordan du får oppleve naturen her hos oss. Men det stiller også krav til hvordan du som vår gjest skal ta hensyn i denne naturrikdommen.

 

Fjellkafeer og turmål

Både i forskjellige retninger i Rondane og på selve Høvringen finnes det kafeer der du får kjøpt alt fra rømmevafler og kvikklunsj til kakao og andre forfriskninger. På selve Høvringen finner du Høvringen Landhandleri som også er verdt et besøk.

Høvringsvatnet og Peer Gynt Hytta

Fra Høvringen går det en liten vei 5 km innover i fjellet og inn til Smuksjøseter og Høvringsvatnet. Her er du midt i Rondane Nasjonalpark og kan nyte fjellets stillhet og ro med en liten tur langs vannet eller en kaffekopp i solveggen. Kanskje vil du gå turen tilbake til Høvringen til fots eller gå 4 km innover til Peer Gynt Hytta før du kjører tilbake til Høvringen.

Putten Seter og utsikten

Fra Høvringen går det også en liten vei 5 km sørover i fjellet til Putten Seter. Her er det gode muligheter for et besøk i vår lille fjellkirke, Rossbu Kapell eller en god kaffekopp og rømmevafler. Ta gjerne en liten vandring 1 km ut til Utsikten der du har enestående utsikt over Nord-Gudbrandsdalen med et høydefall på over 600 meter.

Dovrehytta og Trollskogen

Dovrehytta ligger 5 km nord for Høvringen og her går du gjennom Trollskogen eller over Vardefjell før du kommer frem til kafeen.

 

Løypeinformasjon

Vårt nye løypekart med oversikt over merkede og preparerte løyper. Kartet får du kjøpt i resepsjonen og vi gir deg gjerne et turtips eller to. Løypemaskinen er utstyrt med GPS, så på Skisporet.no får du en siste status på hvilke løyper som er preparert.

Klikk for større versjon

 

Skiutleie og skibutikk

Høvringen Skiskole har egen skibutikk der du kan leie eller kjøpe skiutstyr, pulk og fjellklær. Høvringen Skiskole tilbyr også grunnleggende skiopplæring og skiturer med leder.

Besøk skibutikken som ligger øverst på Høvringen og les mer om utleietilbudet og aktiviteter på Høvringen Skiskole.

Høvringen Handel har i tillegg til vanlig dagligvare også et godt utvalg av fjellbekledning.